|
|
Algemeen
Noord- en Zuidamerikaanse afkomst
In de steentijd aten onze voorvaderen al wilde aardbeien. De wilde aardbei (ook wel bosaardbei genoemd) is vol van smaak, maar veel kleiner en geeft niet veel vruchten. De aardbeien die nu geteeld worden, stammen af van twee aardbeisoorten uit Virginia en Chili. Die gingen een vrijage aan met Europees geteelde aardbeien. Het resultaat: de huidige honderden geteelde aardbeienrassen.
Nieuwe planten
Aardbeienplanten worden niet gezaaid. De nieuwe aardbeienplanten groeien aan de uitlopers van de moederplant. Ze wortelen in de grond. Als ze voldoende groot zijn worden ze losgesneden en groeien ze zelfstandig verder. In de winter worden ze gerooid en vervolgens bewaard in grote koelcellen tot het volgende seizoen. Dan zorgen deze plantjes voor de heerlijkste aardbeien.
Schoonmaken en bewaren
Aardbeien kunnen het beste schoongemaakt worden met de steeltjes nog aan de aardbeien. Anders dringt het water in de vruchtjes. Laat ze nooit in het water liggen; ze krijgen dan een waterige smaak. Droog de aardbeien voorzichtig op een doek.
Verse aardbeien kunnen het beste uitgespreid bewaard worden. Op een koele plaats zijn ze 1-2 dagen houdbaar en in de koelkast 3 dagen. Invriezen gaat ook prima. Na het ontdooien worden ze wel wat zachter. Aardbeien kunnen zes maanden in de diepvries worden bewaard.
Bijgeloof
Als je een dubbele aardbei breekt en met iemand deelt die je leuk vindt, word je liefde snel beantwoord. |
|
|
|
|
Aardbeien-uitjes
Aardbeienland in Horst is een themapark dat helemaal om aardbeien draait. Dus zeker een bezoekje waard!
Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de Aardbeienhof in Gemert. Een speelboerderij met een uitgebreide binnen- en buitenspeeltuin.
Wepion in BelgiĆ« noemt zich de ‘wereldhoofdstad van de aardbei’. Ze hebben een echt aardbeienmuseum: het Museum van de Aardbei.
In Belgiƫ kennen ze sinds een aantal jaren ook een heuse Dag van de Aardbei. Deze vindt medio mei plaats in de regio Hageland-Pajottenland.
|
|
|